tim_power

Studio Power / Tim Power Architects was awarded Third-Prize in the International Design Competition ‘Housing Sociale’ in Via Cenni, Milano, Italy.

The three winning projects were chosen by an international jury, composed of  11 experts in Social Housing from 5 european countries. The affluence of participants was from over 1100 enlisted studios, with 140 registered projects participating in the competition.

The competition was aimed at finding an efficient and sustainable solution for 9000 Sq.mts of Housing and Community services including Apartments for 110 families, Infrastructure, commercial and social areas, playgrounds and urban farms.

architecture

Located north-west of the city Center in Milan, the project site will be developed by Polaris Investment Italia on behalf of the ethical real estate Fund “Abitare Sociale 1” in collaboration with the Fondazione Cariplo.

‘Our proposal, based on a ‘new sustainability’ prescribes that in order to project and nurture the environment, we must look beyond engineering: instead, a ‘new sustainability’ proposes to mix urban density and social variety with natural and physical phenomenon.  Landscapes, weather patterns and the metropolis combine to create living environments . This project is as much a landscape as it is a building.  Our proposal is a significant intervention deliberately emphasizing its great mass, as if it were as much part of the natural environment as it is of the urban environment.  It is in fact an eco-system which focuses as much on social interaction, the environment and nature as it does on architecture and the urban environment. Its insertion in the city balances the multivalent needs of its inhabitants with the existing urban fabric of Milan.’  TIm Power – Founding Partner, Studio Power

The project emphasizes the horizontal morphology of the city of Milan. The housing units are oriented towards the south, to maintain views and natural light, and are placed on a vertical expanse like a precipice which rises above the alpine pastures below. The units themselves have ‘oversized’ semi-collective terraces. Crossing the grey facade are tree lined paths, connecting  the sloping grasslands and their collective functions below to the peaked green roof above.

tim_power

Ping Intressant.se

Previous articleMiami Beach life - part one Next articleProducts of the month at Shop by Jasper Morrison