re/do

RE/DO installation was born from the collaboration between Milan based architecture practice Piuarch and PSLAB Beirut which since 2004 explores new ideas pertaining to light designing and building site specific light solutions. The installation took place at Piuarch studio in Brera area during Milan Design Week in the context of Fuori Salone 2009 (21-27 April).

The conceptual installation expresses shared thoughts between Piuarch Milan and PSLAB Beirut on light and architecture, on design and rethinking an object or a building from a different perspective giving new life to existing objects.

An idea, 3 weeks to make it happen, 702 plastic gallons reinterpreted as lighting objects, wired and assembled as modules in Beirut and with these a 5,5 x 8 mt light wall built on site in Milan during a weekend as an intervention on the façade of the building and in the context of the courtyard where Piuarch studio is located.

re/do

Finally some thoughts behind the project:

(CONSIDER IT AGAIN)

THE NEED FOR MORE DESIGNED OBJECTS. HOW LONG WILL WE STILL DESIGN OBJECTS?  WHAT IS THE USE OF THE NEW VERSION VERSUS THE OLD ONE?

(TO CONSUME)

DESIGNING

THE RECYCLING PROCESS, LIKE DESIGNING THE LIFE OF ANY OBJECT, FROM ITS PRODUCTION DATE (DATE OF BIRTH) TO ITS FIRST LIFE/FIRST USE, GIVING IT A CHANCE  TO A NEW LIFE WHERE IT CAN EXIST AGAIN.

(SHIFT FUNCTION)

BETWEEN THE FIRST LIFE AND THE SECOND ONE, A REINCARNATION OF AN OBJECT. DESIGNING IN THIS CASE CONSISTS OF PRESENTING TO THE PUBLIC WHAT HAS BEEN ALREADY DESIGNED.  DOING AGAIN AND DIFFERENTLY DEFINES THIS PROCESS.

Ping Intressant.se

Previous articleA new photo gallery concept Next articleReusable bag by Claesson Koivisto Rune